Lina-Suriname.reismee.nl

Op de helft.....

Poppetjes! FAWAKA?!

Ik ben alweer op de helft! De tijd vliegt echt voorbij. Het Surinaamse ritme zit er behoorlijk in! Afgelopen weken heb ik veel dingen gedaan. Ik ben op dolfijnentour geweest. Ze kwamen een paar keer dicht bij de boot zwemmen, maar een goede foto maken is helaas niet gelukt.

Verder zijn we naar Bigipan geweest. Een groot meer in Nigirie. De reis erheen was al een tour! De weg wisselde af met bebossingen, schattige dorpjes met oude huisjes, palmbomen, rijstvelden en mooie kerkjes. Ook nog een tussenstop gemaakt in Groningen!
We zijn de rivier opgevaren met een houtenbootje en hadden een leuke gids genaamd ‘Mandje.’ Mooie vogels kwamen voorbij vliegen, apen in de bomen en nog een kaaijman gevangen die ik zelfs om mijn nek heb gehad.

Afgelopen weekend naar Danta bai geweest, Een mooi ‘resort’ in het binnenland. De reis erheen was over een hobbelbobbel weg, na mijn reis naar Tanzania was ik gelukkig wel wat gewend. Laatste stukje met de boot. Er stonden verschillende hutjes met uitzicht over de rivier met stroomversnellingen. Hier kon je heerlijk zwemmen. Centerparcs is er niets bij.
Verder paar dorpjes bezocht en rond gelopen. We werden uitgenodigd om een traditioneel feest bij te wonen. Er was iemand overleden in het dorp en na 3 maanden wordt de tijd van rouw afgesloten met muziek en dansen. Ook wij mochten meedansen! Helaas mochten we geen foto’s maken. Aan de zijkant zaten de mannen mee te kijken. Je kon duidelijk zien wie er status had in het dorp. Één van deze mannen deed dan ook een dansje mee met de vrouwen van het dorp. Ook werd er een ‘parendans’ gedaan. Er werd even door middel van dans laten zien hoe je een kind moet maken. Nou de meeste kunnen vast indenken hoe dat er aan toe ging ;) Verder was er een gids en kok mee. We hebben 4 dagen echt super lekker gegeten. De gids kwam ook uit een dorp dus kon ons goed rondleiden. De beesten in Suriname zijn ook enorm! Er zal een vogelspin in de douche en er kwam een slang de wc uit glibberen. Voordat ik naar het toilet ging of douchen werden deze dan ook grondig geïnspecteerd voordat ik naar binnen ging.

De kakkerlakken zijn ook enorm! Laatst zat er een kakkerlak op de tandenborstel van Annabel (huisgenootje) We hebben met zn allen proberen te vangen wat alleen maar eindigde in rennen en gillen omdat de kakkerlak begon te vliegen. Uieindelijk wel kunnen vangen na een half uur.

Het uitgaan verveeld hier nog steeds niet. Het salsa dansen gaat ook de goede kant op. En ook het zwembad verveeld nog steeds niet.

Stage wordt wel erg eentonig. Er zijn niet veel cliënten, en je doet vrijwel overal hetzelfde. Wassen, uit bed, helpen met eten geven, medicatie en weer terug in bed. Na een aantal weken heb je dat ook wel gezien. Het enige leuke is dat je wel bij de mensen thuis komt en heel wat mee pakt van de cultuur. Afentoe mag je wat mee-eten van alle kookkunsten. Ik moet het zelf nog steeds uitproberen om zelf te maken. Ik heb zelf een Surinaams kookboekje gekocht maar nog niets uit gekookt. Het ziet er allemaal lekker uit maar heb wel een woordenboek nodig om het kookboek te vertalen. ;) Van sommige ingrediënten heb ik nog nooit gehoord!

Vanaf volgende week zit het hele huis vol hier en wonen we met zn 10en! Huisgenoten zijn echt heel gezellig.
Het gaat allemaal zo relaxed hier. Het zou echt weer wennen zijn om in Nederland te zijn. Zeker de kou die ik dan in ga, maar ook de relaxedheid. Ik zit hier altijd buiten en er is altijd iemand thuis. Ook het werktempo ligt erg laag wat begrijpelijk is door het warme weer. Dat wordt wat als ik 1 December weer aan het werk ga in het OLVG. Het werktempo ligt daar toch wat hoger

De drogetijd komt eraan en dat is ook zeker te merken. Oktober is de warmste maand. De eerste weken hadden we elke dag regen en stonden de straten blank. Ik heb nu al dagen geen spatje regen gezien.
Afgelopen maandag is Ilse (huisgenootje) naar huis gegaan. Ze heeft hier een half jaar gezeten. Was heel raar om haar uit te zwaaien op het vliegveld. Dan ga je ook weer meer over je eigen terug keer naar huis nadenken dat het steeds meer dichtbij komt. Gelukkig heb ik nog 1.5 maand maar de afgelopen 1.5 maand is ook veel te snel gegaan. Ik ga dus nog volop genieten en heb leuke tripjes op de planning staan!

Afgelopen zondag zijn Carolien en Koen (nichtje en vriend) aangekomen. Echt zo leuk om een vertrouwd iemand te zien en te spreken. Ook met hun staat genoeg op de planning!

Nou jullie zijn weer even op de hoogte van mijn gebeurtenissen!

Ik vind het in ieder geval erg leuk om alle reacties en mailtjes te lezen!!!

Tot snel!

Bigi brasa

Anja

Lina, ik heb een enorm gat in mijn kaak! Mijn laatste verstandskies is getrokken..snik.. Ach heb het toch niet meer nodig: ben afgestudeerd!! 20 november is het groot feest, hoop dat je ook kunt komen!

Liefs

Lieve Lina,
We genieten van je verhalen en foto's. Maxime en ik net hard getver geroepen bij het zien van die fijne kakkerlak.
In Portugal zien we ze ook geregeld lopen hoor....
Ze kunnen ook vliegen wist je dat? Zo eng....
Dolfijnen spotten lijkt mij ook geweldig! Jammer dat je ze niet kon 'vastleggen'.
Wij hier allemaal druk met werk (Frank steeds op reis voor werk - van de states/New York via zweden en noorwegen nu in Duitsland.) Max en Rai druk met school. Maar Rai mag zondag voor een week naar Barcelona. Ook niet verkeerd toch! En ik druk met de raad en huwelijken.
Ik kijk uit naar nieuwe verhalen en foto's. Fantastisch hoor dat je dit meepikt. Je zult er een leven lang plezier van hebben. Beter dan die duffe stages in Nederland die wij hebben doorlopen. Maar ik weet niet of ik toen het lef had gehad om te doen wat jij doet. ik denk het niet eigenlijk en daarom ook veel respect voor jou!
Groeten van ons 4en.
Brigitte, Frank, Maxime, Rainier

Leinie

Wat een leuke verhalen allemaal, maar die slang uit het toilet lijkt me niet zo fijn. Helft van de tijd alweer, dat gaat snel zeg! Geniet inderdaad nog maar van de chille fibe daar, hier is het guur, regenachtig en koud... bleh! Veel plezier en ook met carolien en koen, gezellig!
X Lein

Suusje

Heeeee mop,
He getsie, spinnen, slangen, kakkerlakken! Ik denk dat ik zo weer thuis was geweest ;)
Je bent ook al gewoon alweer op de helft! De tijd vliegt! En je maakt super toffe dingen mee, leuk! Erg leuk om allemaal te lezen! Enn ik kan je verzekeren, ja het werktempo in OLVG ligt ietsie hoger ja ;) Maar goed, misschien kun jij eens even de werkdruk iets omlaag komen helpen... zou fijn zijn!
Veel plezier met caro en koen, en straks met bren en sara!
x

bart

inderdaad nog maar 1,5 maand! nu kunnen we beginnen met aftellen :) het klinkt alsof jij aardig bent gesetteld en de dingen waar je eerst van op keek beginnen normaal te worden. Geniet er nog maar vanwant hier verandert er vrij weinig :P dikke koez